czwartek, 3 marca 2011

Pleśniak

Przepyszne ciasto, jednak na jego zrobienie skLada się kilka etapów więć potrzebujemy trochę wiecej czasu niż zazwyczaj zajmuje na robienie ciasta. Mimo to i tak goraco polecam - warto.

Składniki:
-0,5 kg mąki
-6-8 jaj
-1,5 szklanki cukru
-1 margaryna
-1 dżem śliwkowy
-kakao
-polewa do ciast ciemna
-cukier waniliowy
-proszek do pieczenia

Do miski wsypac mąke, cukier waniliowy, proszek do pieczenia a następnie dodać pokrojoną w kostkę margarynę i dobrze wymieszać. W osobnej misce oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodac cukier, wymieszac a nastepnie wlać do poprzedniej masy. Dobrze wyrobić. Ciasto podzielic na dwie części. Do jednej dodać kakao dobrze wymieszać. Nastepnie obie części zamrozić, aż staną sie twarde. Do formy zetrzeć większą część z obu kawałków (najpierw jasna część potem ciemna) i piec przez 30 minut. Wyjąć ciasto i położyć na nie dżem i ubita pianę z białek. Nastepnie zetrzeć pozostałe kawałki ciasta (najpierw ciemny potem biały). Piec całość ok 15 min. Gdy ciasto wystygnie polać polewą.

SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. Witam, Ciasto pleśniak wypróbowane osobiście, bardzo smaczne nie powiem;)) Lubię w niedzielne popołudnia zajadać się tym ciastem. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam również na mojego bloga: http://swiatsmakolykow.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń