czwartek, 3 marca 2011

Golonka w piwie

Przepyszna golonka zasmakuje każdemu a napewno smakoszom golonki w troszeczke innym wydaniu niż zwykle ją jadamy. Nadaje sie na każde przyjecie i jest dość prosta w przygotowaniu.

Skladniki:
-1 duża golonka
-włoszczyzna (pęczek lub mrozona paski)
-masło
-piwo (słodkie)
-przyprawa do golonki lub żeberek

Przygotowanie;
Golonke myjemy, jeżeli jest taka potrzeba to "golimy" oraz wykrawamy kość. Marynujemy ja na noc              w przyprawie do golonki albo żeberek. Nastepnego dnia obsmażamy na patelni z dodatkiem masła z każdej strony i przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Włszczyzne myjemy obieramy poszczególne warzywa i kroimy je w drobne paski. Możemy urzyć już gotowej mrożonej mieszanki. Na tej samej patelni co golonkę podsmazamyw również z dodatkiem masła włoszczyzne. Następnie, przekładamy podsmażone warzywa do brytfanki z golonką i zalewamy słodkim piwem. Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 2 godzin,az stanie sie miękka. wrazie potrzeby podlewamy woda lub pozostałym piwe.

Pozostaje już tylko życzyć Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz