środa, 9 marca 2011

Kruche z jabłkami

Składniki:
-1,5 szklanki mąki
-0,5 kostki margaryny
-0,75 szklanki cukru
-3 jaja
-0,5 szklanki mleka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-80 dag jabłek
-cukier puder do posypania
-masło do wysmarowania blachy
-2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając w miarę ucierania po jednym jajku i po łyżce mąki. Następnie wsypać resztę maki z proszkiem do pieczenia. oraz dodać mleka, aby ciasto miało właściwa gęstość. Obrać jabłka i pokroić je na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w poprzek na plasterki. Jabłka wymieszać z ciastem i wyłożyc je do blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tarta. Można razem z jabłkami dodać łyżkę skórki pomarańczowej gotowanej w syropie. Piec ciasto w średnio nagrzanym piekarniku. Rumiane, gorące posypać przez sitko cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz