czwartek, 3 marca 2011

Pączki

Dziś Tłusty Czwartek więc co to byłby za blog bez sprawdzonego przepisu na wyśmienite poczki, które zawsze sie udają.

Składniki:
- 50 dkg mąki
-5 dkg drożdży
-6 łyżek cukru
-szklanka mleka
-5 żółtek
-4 łyżki masła
-skórka otarta z cytryny
-2 łyzki spirytusu
-szczypta soli

-konfitura rózana
-0,5 szklanki cukru pudru
-50 dkg smalcu

Wykonanie:
Drożdże rozczynić ciepłym mlekiem oraz łyżką maki i cukru. Żółtka utrzeć na puch z cukrem. W misce połączyć wyrosniete drożdże z pozostałą mąką, żółtkami, skórka cytrynową i szczypta soli. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki, wtedy dodać rozpuszczone masło i spirytus, pozostawic do wyrośnięcia. Powinno byc dość delikatne i rzadkie. Wyrosniete rozciągnąć na obsypanej mąką stolnicy i szklanka wykrawać krążki a potem rozpłaszczac je na umoczonej słoni, w środek kłaść po pół łyżeczki konfitury i łączyć palcami brzegi w jednym miejscu. Tym złączeniem do dołu układac pączki na obsypanej mąką ściereczce do ponownego wyrośnięcia. Nakryć druga ściereczką. Kiedy wyrosną smażyc na rozgrzanym smalcu. Jego temperature sprawdzić, wrzucając kawałek ciasta, powinno się zarumienić. Włozone do goracego tłuszczu pączki smażyc pod przykryciem, a dopiero po przewróceniu ich na druga stronę za pomoca długiego widelca lub patyczka odkryc. Wyjmowac na bibułę, obsypać cukrem pudrem przez sitko.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz