Deser w troszeczkę innym wydaniu. Na pewno zasmakuje wszystkim wielbiciela jabłeczników.
Składniki:
-6 jabłek
-1 szklanka mąki
-2 jaja
-0,75 szklanki wody
-1 cukier waniliowy
-szczypta soli
-olej do smażenia
-cukier puder do posypania
Przygotowanie;
Jajka przelać wrzątkiem, następnie osuszyć i oddzielić żółtka od białek. Mąkę przesiać przez sitko i wsypać do naczynia o wysokich ściankach. Dodać żółtka, wodę oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać na jednolita masę. Białka ubić na sztywna pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto powinno miec konsystęcję gęstej śmietany. Jabłka umyć, obrać, wykrawaczem lub ostrym nożem o wąskim ostrzu wyciąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w niezbyt grube plastry, tak aby były kółeczka. Olej rozgrzać na patelni. Jabłka na chwilę zanurzać w cieście i od razu wkładać na mocno rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni odsączyć z tłuszcz na bibule. Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz